Vinduer

Udskiftning eller renovering af vinduer

Renovering eller udskiftning af vinduer kan være en god investering, da det ofte vil resultere i et forbedret energiregnskab og en større boligkomfort.  En vinduesrenovering, kan med fordel, kombineres med en facaderenovering og/eller et altanprojekt, hvis det ønskes, for derved at udnytte stilladset der er sat op mest muligt.

Der findes mange gode typer af nye vinduer der harmonerer med ældre Københavnske bygninger, men det er også ofte muligt at renovere de eksisterende vinduer med optoglas eller koblede rammer, og derved bevare bygningens oprindelse udtryk og originale vinduer.

En vinduesrenovering kan omfatte udskiftning af rammer, glas eller beslag, eller det kan involvere en mere omfattende renovering, hvor hele vinduet bliver udskiftet, mens de originale karme bevares. Hvis vinduesramme-og karme er i god stand, og disse har en vis tykkelse, kan det f.eks. være muligt at nøjes med at skifte glasset, om derved energioptimere vinduet, men uden at skifte hele vinduet ud. 

 

Afhængigt af ejendommens alder, SAVE-værdi og arkitektoniske stil, kan der være specifikke krav til hvordan renoveringen skal udføres, det anbefales derfor at man søger rådgivning tidligt i processen.  

Søg støtte til vinduesrenovering via Københavns kommunes byfornyelsespluljer

Vinduer som har udtjent deres levetid, er ofte skyld i komfortmæssige problemer såsom fugt, træk og/eller kuldestråling. Derudover har ældre vinduer som regel dårlige støjdæmpende egenskaber.

Der er flere muligheder for at få tilskud fra forskellige puljer til udskiftningen eller renovering af vinduer og døre. Det bør derfor undersøges, om det er en mulighed inden man går i gang med et eventuelt vinduesprojekt. 

Hvordan ved man om vinduer skal renoveres eller udskiftes?

Der er flere faktorer der kan påvirke beslutningen om at udskifte eller renovere vinduerne i en ejendom. Her er nogle ting man kan overveje indledningsvis. 

  • Alder. Hvis vinduerne er mere end 20-30år gamle, kan det være en god ide at overveje at udskifte eller renovere dem, da de sandsynligvis vil have mistet en stor del af deres energieffektivitet.
  • Energieffektivitet. Har du bemærket høje varme- eller kølingsomkostninger i din ejendom eller et betydeligt træk i nærheden af dine vinduer, kan det være et tegn på, at de ikke længere er energieffektive og skal udskiftes helt eller delvist.
  • Reparationsbehov. Hvis vinduerne har synlige skader som f.eks. revner, brudt glas eller vanskeligheder med at åbne og lukke, kan det være nødvendigt at udskifte dem eller udføre en mere omfattende renovering.

 

Bæredygtige overvejelser

Hvis det er muligt at renovere og/eller energioptimere de eksisterende vinduer og på den måde forlænge deres levetid, vil dette oftest være det mest bæredygtige valg. I de tilfælde hvor dette ikke er muligt, vil der dog være andre grønne tiltag man kan gøre.

Stil krav til de grønne tiltag

Det er muligt at stille krav til, at de gamle vinduer afskaffes på en bæredygtig måde. Det kan være ved selv at bygge vinduerne om til noget andet, såsom et orangeri eller en skillevæg, eller sælge/donere dem til andre der kan finde en ny anvendelse til dem.  Det gamle vinduesglas kan f.eks., knuses og genanvendes til glasisolering eller marmeladeglas, imens træet fra vinduesrammerne kan nedbrydes til flis og metallet fra beslag kan smeltes om til nyt metal.

Nye vinduer kommer i dag enten med rammer i træ/træ eller træ/alu. Træ/træ vil som udgangspunkt være det mest bæredygtige valg, da træ udleder mindre CO2 under produktionen end aluminium gør. Fordelen ved aluminium er, at det er vedligeholdelsesfrit, hvorimod træ gerne skal males hvert femte-tiende år. Hvis vinduerne er placeret et sted hvor det ikke er muligt at vedligeholde dem med jævne mellemrum, som f.eks. på et tag, vil det mest bæredygtige valg derfor være et træ/alu vindue, da et træ/træ vindue vil forgå overtid, grundet manglende vedligehold.