Plan1 henter støtte til solcelleprojekt på Nørrebro

Københavns kommune dækker en tredjedel af omkostningerne, når boligforeningen Birkedommervej opfører et nyt solcelletag, som skal levere grøn energi til beboerne.

Boligforeningen AB Birkedommervej 85-93 i Nordvest har bogstaveligt talt set lyset. Om kort tid påbegynder boligforeningen et nyt tagboligprojekt, hvor taget skal udskiftes, samtidig med at boligforeningen får solcelletegl på taget.

Dermed indtræder boligforeningen i en eksklusiv gruppe af boligforeninger herhjemme – kun fem procent af landets omkring 9.000 boligforeninger har solcelleanlæg.

Bag ansøgningen til Københavns kommune, som har en støttepuljeordning for tilskud til blandt andet solcelleanlæg, står Plan1 Cobblestone Architects, der rådgiver boligforeningen i tagprojektet.

Solcelletegl fastholder oprindelig arkitektur
Solcelleprojektet bliver en betydelig opgradering for foreningen, som indtil videre har hentet energi til boligejerne gennem fjernvarme og el, forklarer arkitekt og markedschef for byggeri, Nicolaj Sevel.

– Først og fremmest betyder tagrenoveringen, at boligforeningen på Birkedommervej får udskiftet et meget slidt tag, hvilket vil løfte og give ejendommens æstetiske udtryk mere liv. For at gøre solcellerne til en integreret og naturlig del af det røde tegltag, har vi anbefalet at benytte Yellowtecs solcelletegl med indbyggede solceller. Solcellerne kan stort set ikke ses med det blotte øje – i modsætning til traditionelle sorte solcellebokse ovenpå taget -, og på den måde fastholder vi ejendommens oprindelige, charmerende arkitektur, siger Nicolaj Sevel.

Dækker 75 procent fra maj – september
Og i hvilket omfang kan teglene så producere bæredygtig solenergi?

Solcelleteglene medfører, at boligejerne fremover fra maj til september vil få dækket 75 procent af deres energiforbrug.

Ifølge Yellowtecs direktør, Søren Bay, forrentes investeringen i solcelletaget med mellem 5,5 og 7,9 procent om året, og dermed er solcelleanlægget typisk tjent hjem efter 13 til 17 år.

– Investeringen skal ses i forhold til de samlede el-udgifter, og set i det billede er der tale om en meget sikker investering. Boligforeningen løber bogstavelig talt ingen risiko, fordi anlægget efter opsætning blot står og producerer el år efter år, siger Søren Bay.

Med det kommunale tilskud bliver tilbagebetalingsperioden forkortet med en tredjedel, og så er anlægget i praksis tilbagebetalt om cirka ni til 12 år.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Flere artikler:

8. februar 2024

7. februar 2024