Sparede tocifret millionbeløb: Plan1 Cobblestone Architects rådgiver andelsboligforening

Stavnsholthave andelsboligforening har fået bygherrerådgivning af arkitekterne fra Plan1 til at starte deres eget DGNB-certificerede bofællesskab. Og det har i den grad kunnet betale sig.

25 millioner kroner – eller 1 mio. kr. per andelsrækkehus. Så meget har den selvetablerende andelsboligforening, Stavnsholthave i Farum, sparet efter, at virksomheden tilkoblede Plan1 Cobblestone Architects som bygherrerådgiver på deres eget byggeprojekt.

Normalt er det et boligudviklingsfirma, som lokaliserer og køber en grund for at bygge boliger på den. Men i tilfældet Stavnsholthave valgte tre private boligejere i 2017, helt på eget initiativ, selv at påtage sig delveloperrollen og stifte deres eget andelsboligfællesskab. Uden videre forudsætning kastede de sig ud i at købe en egnet grund samt at finde den rette arkitekt og entreprenør til at tegne og opføre de 25 andelsrækkehuse.

Kvadratmeterpris løb løbsk
Men noget i processen forløb ikke, som det skulle. 

Prisrammen på omkring 100 millioner kroner for de 25 boliger begyndte at svulme i takt med, at projektet, der blev udviklet i en totalentreprise, skred frem. Til sidst endte andelsboligforeningen med en kvadratmeterpris langt over, hvad de kommende medlemmer oprindeligt havde sagt god for. 

Det var i denne fase, i december 2019, at Plan1 Cobblestone Architects blev tilkoblet projektet.

– Plan1 Cobblestone Architects er specialiseret i rådgivning af boligforeninger og professionelle bygherrer, og vi kunne med det samme se, at entreprenørens valg af materialer ikke fulgte med en voksende prissætning. I og med at der var tale om et relativt enkelt DGNB-certificeret boligbyggeri baseret på kendte, bæredygtige kvalitetsløsninger mente vi, at vi kunne sænke prisen ved at hente en anden entreprenør ind til projektet. Og det gjorde vi så. 

– Det betyder, at Stavnsholthave andelsboligforening er endt med en kvalitet i projektet, som er lige så høj som under den tidligere entreprenør, og enkelte steder endda højere. Og samtidig har sparet 25 mio. kr., fortæller Kasper B.B. Rasmussen, der i dag er Plan1 Cobblestone Architects projektleder på opgaven sammen med seniorbygherrerådgiver, Henrik Klinge.

Stavnsholthave andelsboligforening ventes at stå færdigt i december 2021.

Del artiklen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email